MENU

Τύπος & Συνεντεύξεις

Νικηφόρος Μιχαλαριάς – Anatol Jewelry

Άρθρο στην ιστοσελίδα The Toc – Δεκέμβριος 2017

Άρθρο στο site ellispoint (www.ellispoint.gr) 2011

Άρθρο στο Wow Now  Σεπτέμβριος 2014

 

 

Lifo Τεύχος 385  (08-05/2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.instyle.gr/article/create-your-own-h-epitichimeni-energia-tis-converse-epanerchete/

 

WOW NOW Συνέντευξη

Τι είναι για σένα τέχνη;

Τέχνη είναι όταν κάποιος σκέφτεται και δημιουργεί κάτι ωραίο.

Από πότε ασχολείσαι με το computer art και πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση;  

Άρχισα  να σχεδιάζω έργα στο computer  πριν από περίπου 7 χρόνια και  ξεκίνησα με πάρα πολύ απλές φόρμες και μετά τις εξέλιξα σε πολύπλοκες συνθέσεις. Έφτιαξα ενότητες, όπως αφηρημένα, καμπύλες, γραμμικά, ενωμένους κύκλους και πολλά άλλα.

Ποιες είναι οι επιρροές σου λόγω και της οικογενειακής παράδοσης στο χώρο της τέχνης;

Ναι, με επηρέασε που έβλεπα τα έργα τέχνης στους χώρους της γκαλερί και του Art City, γνώρισα πολλούς καλλιτέχνες και μπορούσα να αναγνωρίσω τα έργα τους. Επίσης πήγαινα  συχνά με τους γονείς μου ταξείδια και βλέπαμε  εκθέσεις και μουσεία . ΄Εβλεπα τα έργα και ήθελα να κάνω κάτι δικό μου ξεχωριστό από αυτά, έτσι ξεκίνησα τα δικά μου σχέδια.

Ποιο ήταν το πρώτο έργο που δημιούργησες;

Το πρώτο μου έργο  το έκανα στο νηπιαγωγείο Αγκάλη, ήταν ακουαρέλλα σε χαρτί και παρίστανε έναν άνθρωπο  σε μια σπηλιά, είχε μία πόρτα και από επάνω είχε τον ουρανό και τον ήλιο. Μου αρέσει πολύ και το έχω ακόμα στο δωμάτιο μου.

Το πρώτο μου ψηφιακό έργο ήταν τα αρχικά μου Ν.Μ σε ζωγραφική και το έχω ακόμα.

Τι αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης;

Για τα έργα μου στο computer δεν έχω έμπνευση από κάπου συγκεκριμένα. Τα σκέφτομαι μόνος μου και τα φτιάχνω όσο κάνω το σχέδιο. Τα σκέφτομαι πως θα είναι και τι χρώματα θα έχουν. Μερικά από τα έργα μου παίρνουν πολύ καιρό μέχρι να γίνουν γιατί έχουν πολύ λεπτομέρεια.

Για τα έργα μου στην κεραμική, σκέφτομαι συνθέσεις και γλυπτά ή κάνω πράγματα και αντικείμενα από το περιβάλλον αλλά με δικά μου σχέδια.

Θεωρείς ότι η τέχνη είναι η κλίση σου; Βλέπεις αυτή τη δραστηριότητα ως ένα χόμπι ή σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να ασχοληθείς επαγγελματικά στο μέλλον;  Και αν όχι, με τι θα ήθελες να ασχοληθείς;

Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω έργα στο computer και  χειροποίητα έργα και γλυπτά στην κεραμεική . Αυτό σκέφτομαι τώρα ότι θέλω να κάνω στο μέλλον.

 

Ποιούς καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Μου αρέσουν τα έργα του Παύλου γιατί είναι φτιαγμένα από  χαρτί σε πλεξιγκλάς και φαίνονται ωραία.

Μου αρέσουν τα γλυπτά του πατέρα μου, Σταύρου Μιχαλαριά , γιατι είναι σαν μορφές ανθρώπων φτιαγμένα από αλουμίνο και με έντονα χρώματα και είναι αφηρημένα.

Μου αρέσει το έργο του Jeff Koons  Baloon Dog” γιατί είναι μεγάλο και είναι σαν αληθινό φουσκωτό μπαλόνι.

Ποια γκαλερί και ποιο μουσείο –απ’ όσα έχεις επισκεφθεί- ξεχωρίζεις και γιατί;  

Πάντα θυμάμαι στο Μουσείο Metropolitan  στην Νέα Υόρκη τον ολόκληρο Αιγυπτιακό ναό που είναι μέσα.

Μου αρέσει πολύ το Μουσείο της Ακρόπολης γιατί ανεβαίνεις αυτήν την ράμπα σαν να είσαι στα Προπύλαια.

Θυμάμαι στην Tate Modern στο Λονδίνο, το μεγάλο ρήγμα-έργο τέχνης  στο πάτωμα στην είσοδο και ένα γλυπτό σαν τσουλήθρα που έμπαιναν τα παιδιά και κατέβαιναν από ψηλά κάτω.


Cosmopolitan Συνέντευξη

Είσαι από τα παιδιά που ασχολήθηκες ενεργά με την τέχνη από πολύ μικρή ηλικία. Πότε σου εκδηλώθηκε αυτή η δημιουργική τάση;

Ξεκίνησα την ζωγραφική από μικρός , και αργότερα άρχισα να σχεδιάζω στο computer.  Στην αρχή πριν από περιπου οκτώ χρόνια  έκανα πολύ απλες φόρμες και μετα τις εξέλιξα σε πολυπλοκες συνθέσεις. Εχω κάνει πολλά σχέδια σε διαφορετικές ενότητες.

Πώς βλέπεις το μέλλον σου στην Ελλάδα ως ανερχόμενος καλλιτέχνης; Πιστεύεις ότι υπάρχουν ευκαιρίες;

Είναι δύσκολοι οι καιροί,  αλλά αυτό με αυτό θέλω να ασχοληθώ, τουλάχιστον τώρα. Πάντα θα υπάρχουν ευκαιρείες αν κάποιος δουλέψει πολύ.

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ασχολείται με κάτι που δεν αφορά την τέχνη;

Όχι, έχω  πολλές  ιδέες  σχετικά  με την τέχνη.

                                                                                                                                                                                                                                                     Τι tips θα έδινες σ’έναν συνομήλικο σου που αγαπάει τα εικαστικά  και ονειρεύεται να ακολουθήσει ανάλογη επαγγελματική πορεία;  

Να δουλεύει  πολύ και να αγαπά αυτό που κάνει.

Πως προέκυψε η συνεργασία με την Converse; Θα ήθελες να ξαναπειραματιστείς με τη μόδα;

Στην κεραμεική, που κάνω παράληλλα,  μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω μια μπότα Ugg επειδη την έβλεπα συχνα στις  φιλες μου. Την έκανα μεγάλη και με δικά μου σχέδια επάνω. Όταν την τελείωσα έμαθα ότι η εταιρεία Folli  Follie ηταν ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και κανόνισα  να τους την δείξω αν θα τους ενδιέφερε. Όχι μονο τους αρεσε, αλλα την πήραν για τα γραφεία τους και μου πρότειναν να σχεδιάσω στο ίδιο ύφος μια πρόταση για τα παπούτσια Converse. Παρουσίασα   αρκετά σχέδια και διάλεξαν αρχικά δύο.

Πως είναι να γίνεσαι μέλος του team ενός τόσο μεγάλου brand όπως η Converse; Πες μας δυο λόγια για την εμπειρία σου.

Αισθάνομαι περήφανος που η δουλειά μου, το βιογραφικό μου και η φωτογραφία μου βρίσκεται στο κατάστημα της converse και  στον κατάλογο. Επίσης  έχουν γραφτεί πολλά άρθρα στον Τύπο και έχουν μπει φωτογραφίες στο Facebook και αλλού και μου στέλνουν σχόλια. Είναι πολύ ωραίο να βλέπω τα  παπούτσια με τα σχέδια  μου.

Εκτός του ότι σχεδιάζεις ασχολείσαι και με την κεραμική. Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει κανείς την τεχνική κατάρτιση για κάτι τέτοιο; Εσύ από πού παίρνεις την απαραίτητη ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη; (βλ. οικογένεια-σχολείο-φίλοι)

Για να μάθεις κάτι τόσο ειδικό πρέπει να είσαι δίπλα σε ένα δάσκαλο που ξέρει την τέχνη αυτή. Εγώ εδώ και  αρκετά χρόνια κάνω μαθήματα κεραμεικής στο εργαστήριο της Μαρουλιώς Κοντιζά και έχω φτιάξει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Γλυπτα,  αντικείμενα και πολλά άλλα.    Υποστήριξη έχω πάρει από την οικογένεια μου, που ασχολείται επαγγελματικά  με την τέχνη και από τους καλλιτέχνες που γνωρίζω προσωπικά. Επίσης με έχει  βοηθήσει και το σχολείο μου που έχει βάλει μόνιμα έργα μου στους χώρους  του και πολλοί άλλοι άνθρωποι που έχουν διαλέξει τα έργα μου για το σπίτι και το  γραφείο τους.

 

Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς…τους γονείς  μου και το computer μου

 

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι όταν…ξεκινάω την ημέρα μου έχοντας μπροστά μου ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα.